Az Alföld Slow Egyesület a lassú turizmus és a lassú szemlélet elterjedését, megvalósítását tartja legfontosabb feladatának, elsősorban az alföldi településeken. Békés megyében 10 település összefogásával alakult meg 2018-ban az Egyesület. Elek 2021-ben csatlakozott az együttműködéshez, így már 11 érintett település értékeit mutatjuk be.

Célunk ebben a felgyorsult világban a pillanatok megélése, a tudatossá válás, mind az életvitelben, mind a fogyasztásban, mely egyben az egészség alapja is. Ehhez szükséges a helyi és a hazai termelő vállalkozások támogatása, erősítése, turisztikai vállalkozások bevonása.

Az Alföld Slow Egyesület 2020 decemberében elindította “A hónap települése” online programját, melyben az egyes tagtelepüléseken élő és dolgozó, a turizmushoz kapcsolódó vállalkozásokat, szervezeteket, magánszemélyeket mutatjuk be.

2021 októberében Elek mutatkozik be. Fogadják szeretettel a lassú turizmushoz kapcsolódó eleki turisztikai értékeket.

Ősz Eleken (Fotó: Elek Város Önkormányzata)

Elek mai területén már a honfoglalás előtti időszakban különböző népek is megfordultak, de a legelső, Eleket említő írásos emlék 1232-ből származik. A települést, a törökdúlást és a 15 éves háború pusztításait követően, német telepesekkel népesítette be báró Harruckern János György, 1724-ben. Ezt követően Elek töretlen fejlődésnek indult, az 1854-es források már mezővárosként említik. Ennek a folyamatnak a trianoni békeszerződés vetett véget, Elek elvesztette piacainak egy részét, határ menti településsé vált. 

turisztikai látnivalók sorából kiemelhető az 1796-ban, barokk stílusban épült Római Katolikus Sarlós Boldogasszony Templom, a településen a 19. és 20. század fordulójáról fennmaradt polgári házak, a német nemzetiségi tájház a berendezett tájszobával, a szlovák, román és cigány tájház, a 2001-ben felavatott országos emlékhely a németek kiűzetésének emlékére, valamint a Római Katolikus temetőben lévő kálvária és sírkert.

A város legnagyobb rendezvénye a 1990 óta megrendezésre kerülő Elekiek Világtalálkozója. A rendezvény fő célja a II. világháborút követően Elekről kiűzöttekkel és családjaikkal való kapcsolattartás, valamint igényes kulturális programok megrendezése, a lakosság szórakoztatása.

A Rovatban megjelent cikkek:

Beszélgetés Polgármester úrral

Eleki Német Nemzetiségi Önkormányzat

Eleki Cigány Nemzetiségi Önkormányzat

Eleki Román Nemzetiségi Önkormányzat