Az Alföld Slow Egyesület a lassú turizmus és a lassú szemlélet elterjedését, megvalósítását tartja legfontosabb feladatának, elsősorban az alföldi településeken. Békés megyében 10 település összefogásával alakult meg 2018-ban az Egyesület, 2022-re már 17 érintett település tartozik az Egyesülethez. Gádoros 2021-ben csatlakozott.

Célunk ebben a felgyorsult világban a pillanatok megélése, a tudatossá válás, mind az életvitelben, mind a fogyasztásban, mely egyben az egészség alapja is. Ehhez szükséges a helyi és a hazai termelő vállalkozások támogatása, erősítése, turisztikai vállalkozások bevonása.

Az Alföld Slow Egyesület 2020 decemberében elindította “A hónap települése” online programját, melyben az egyes tagtelepüléseken élő és dolgozó, a turizmushoz kapcsolódó vállalkozásokat, szervezeteket, magánszemélyeket mutatjuk be.

2022 októberében Gádoros mutatkozik be. Fogadják szeretettel a lassú turizmushoz kapcsolódó gádorosi turisztikai értékeket.

Gádoros a Körös-Maros-Tisza által közre zárt jellegzetes dél-alföldi falvak egyike, Békés megye nyugati határán, a Mágocsi-ér nyugati partján terül el. A folyók ugyan elkerülnek bennünket, nincsenek hegyeink és nem vagyunk turisztikai központ sem, számunkra viszont mégis kedves és szép ez a hely. A vidék szépségét a gondos kezek ápolta kiskertek, közterületek, épületek, valamint a falut körbeölelő termékeny föld adja. Vannak azonban más értékeink is. Az egyik ilyen a történeti múlt, a műemlékek, a nevezetességek. S persze az itt élt és élő emberek.

Gádoros Nagyközség honlapja ide kattintva érhető el.