Hogyan lett Sajtfalu egy reményvesztett, viharsarki zsáktelepülésből?

Amikor a sikeres emberek titkát próbálják megfejteni, általában az a magyarázat, hogy bíznak magukban, nem félnek elérhetetlennek tűnő célt kitűzni, és elég kitartóak ahhoz, hogy azt meg is valósítsák. És hogyan lehet sikeres egy dél-alföldi kistelepülés? Erre végképp semmi recept nincs, de a román határ mellett fekvő, Békés megyei Magyardombegyház megmutatta: egy 229 fős zsákfalu is képes kilábalni teljes kilátástalanságból, mert az ott lakók a kezükbe vették a sorsukat. A semmiből létrehoztak egy egyedülálló sajtüzemet, és ma már csak úgy hívják a települést:

a Sajtfalu.

A történet néhány éve kezdődött, amikor Dinyés Ildikó polgármester és néhány helybeli elhatározta, hogy kitörnek az adósságcsapdából, és a saját kezükbe veszik a település sorsát. Kitalálták, hogy kecskéket fognak tartani a közmunkaprogramban, és egyúttal belevágtak a sajtkészítésbe is. Folyamatosan kísérleteztek az elkészítési módszerekkel, a receptekkel, megállás nélkül fejlesztették a tudásukat, sajtkészítő tanfolyamot végeztek, hogy egyre finomabb kecskesajtot készíthessenek. Az ébredező Sajtfalu története ekkor hatalmas fordulóponthoz érkezett. 2016-ban megjelent egy pályázat, amelyen mi is indulhattunk. Az volt az álmunk, hogy egy modern, minden szempontból kifogástalan sajtüzemet építsünk, ahol a helyi közösség munkájával folyik a sajtkészítés. Hónapokon keresztül dolgoztunk a pályázati anyagokon, a kudarcok és a lesajnáló vélemények ellenére a sajtüzem tervével keltünk és feküdtük. A kitartásunkat végül siker koronázta: először mi sem hittük el, de megnyertük a támogatást a sajtüzemre. A kihívások ezzel még nem értek véget, ugyanis azt vállaltuk, hogy 2017 májusára kialakítjuk az üzemet, kultúrházból leválasztott épületrész felújítását pedig közmunkások végzik. Alig 5 hónapunk volt erre, de még a határidő előtt befejeztük a munkákat: 2017. április 24-én elindult a próbaüzem. Még a minisztériumi főosztályvezető sem hitte el, hogy Magyarországon közmunkások 4 hónap alatt, a határidő előtt felújítottak egy épületet, ahol aztán már el is indult a gyártás. De elállt a szavuk azoknak is, akik korábban csak legyintettek arra, hogy mit szeretne létrehozni egy pár száz lelkes zsákfalu Békés megyében.  A bürokrácia és a hatóság kezdeti elutasítása is átfordult segítségbe, amikor látták, hogy a falubeliek kitartóan, lépésre-lépésre valósítják meg az elképzelésüket. Mindez persze a magyardombegyháziakat is összekovácsolta, és szép lassan azok is ugyanolyan lelkes résztvevői lettek kezdeményezésnek, akik eleinte csak gyanakodva méregették a terveket. A próbaüzem során azonban nem várt akadályok gördültek a Sajtfalu lakói elé: kiderült, hogy az áramhálózatot 40 éve nem újították fel a faluban, a sajtüzemnek viszont jóval nagyobb villamos teljesítményre lett volna szüksége. Egy évbe telt, mire ez rendeződött, addig csak felváltva tudták használni a gépeket, mert valami mindig lecsapta a biztosítékot. Sőt, ha működött a sajtüzem, nem volt közvilágítás a településen. De ez sem szegte a kedvüket. A 2017-es év ismét kísérletezéssel telt a Sajtfaluban. Az volt a cél, hogy olyan kiváló sajtot készítsünk, amelyet azok is szívesen fogyasztanak, akik amúgy nem rajonganak a kecskéből készült ételekért. Korábban már kifejlesztettük ugyan a tuti recepteket, és elsajátítottuk a sajtkészítés csínját-bínját, de a Magyarországon egyedülálló üzem teljesen új technológiát is hozott. Ilyen szintű felszerelés ugyanis legközelebb Ausztriában van. A gyártás megmaradt a családias, kézműves-manufakturális méreteknél, a sajtkészítés jó része ma is kézzel zajlik, de közben megfelelnek modern technológiai és szigorú élelmiszer-biztonsági előírásoknak is. A tradíciót ötvözik a korszerűséggel. A hosszú évek kemény munkája lassacskán beért, és megkaptuk a rég várt elismeréseket is: sajtjainkkal több díjat kaptunk, aranyérmet, ezüst-és bronzérmet nyertünk a különböző hazai és nemzetközi fesztiválokon, valamint Magyardombegyház az egyik hivatalos állomása lett a Magyar Sajtút Hálózatnak. Jelenleg 153 kecskét tartunk a Sajtfaluban, az állomány nagy része a kiváló tejet adó alpesi fajtából áll. A termékpaletta kínálatban 8-féle kecskesajt szerepel a natúrtól az érlelten át a különböző ízesített változatokig. Emellett tehéntejet vásárolunk és túrót, joghurtot és csokis túrógolyót is készítünk. Magyardombegyházon körülbelül 30 aktív korú ember él, jó részük a sajtkészítéssel vagy az ahhoz kapcsolódó teendőkkel foglalkozik. Ezért hívják a települést Sajtfalunak. Jelenleg a 7 alapítótagból álló Szociális Szövetkezetnek 2 fő dolgozója van főállásban, mindannyian közmunkásként kezdték. A szövetkezet főbb piacai Budapesten, Szegeden és Békés megye területén vannak. A jövőbeni tervek közt van, hogy az egész ország ismerje meg a termékeinket. Ha vásárol egy finom magyardombegyházi kecskesajtot, azzal nemcsak kiváló terméket vesz. Azokat a családokat is támogatja, akik megmutatták, hogy kitartással és összefogással a legnagyobb célok is elérhetők, még egy nehéz helyzetben lévő vidéki kistelepülésen is.

Zsákfalunk fő utcáján található 2 vendégházunk egymás mellett, melyet parasztházakból teljesen felújítva vendégházaknak alakítottunk ki. Szeretnénk életre kelteni a falusi turizmus hangulatát a településen.

 A vendégházak berendezése családias hangulatú, a konyha felszerelt, önellátásra alkalmas. Igény esetén gyermekeknek utazóágyat, etetőszéket, játékokat biztosítunk. A vendégházak 8 – 8 fő részére biztosítanak szállást.

Az udvaron szalonnasütő helyet, egy teraszt, parkolóhelyiségeket alakítottunk ki. A szálláshelyeket otthonosan rendeztük be, ahol mi is jól éreznénk magunkat. Igény esetén ugyancsak a falu fő utcáján, egy másik helyszínen, a fogadóban megbeszélés szerint biztosítjuk a fő étkezéseket.

A fogadónál növeljük a vidéki élet hangulatát, ahol kecskéket, szamarakat, pónilovakat lehet simogatni. Ajánljuk mindenkinek, családoknak, baráti társaságoknak, csoportoknak, osztálykirándulásra, osztálytalálkozóra, csapatépítésre!

Magyardombegyház honlapja itt érhető el.