Az Alföld Slow Egyesület a lassú turizmus és a lassú szemlélet elterjedését, megvalósítását tartja legfontosabb feladatának, elsősorban az alföldi településeken. Békés megyében 10 település összefogásával alakult meg 2018-ban az Egyesület.

Célunk ebben a felgyorsult világban a pillanatok megélése, a tudatossá válás, mind az életvitelben, mind a fogyasztásban, mely egyben az egészség alapja is. Ehhez szükséges a helyi és a hazai termelő vállalkozások támogatása, erősítése, turisztikai vállalkozások bevonása.

Az Alföld Slow Egyesület 2020 decemberében elindította “A hónap települése” online programját, melyben az egyes tagtelepüléseken élő és dolgozó, a turizmushoz kapcsolódó vállalkozásokat, szervezeteket, magánszemélyeket mutatjuk be.

A Kondorosi Csárda (Fotó: Bankó Tamás)

2021 augusztusában Kondoros mutatkozott be. Számos legendás attrakciót, értéket, vendéglátó- és szálláshelyet, valamint kitűnő kézműveseket ismerhettünk meg a hónap folyamán. Minden bemutatkozás által egyre inkább rácsodálkozhattunk azokra az értékekre, amelyekre méltón büszke Kondoros és minden ott élő ember.

Bízunk benne, hogy a 2021-es év már lehetőséget biztosít az attrakciók, vendéglátóhelyek felkeresésére, nemcsak a nyári időszakban, és lassan, de biztosan újraéled a turizmus. Legyen ez akár a lassú turizmus.

A Békés megye szívében található Kondoros hagyományos alföldi ételeiről, a betyárokról, csárdájáról ismert kisváros. A békési kisváros rajongói méltán ragasztották állandó jelzőként a település nevéhez: Kondoros a legendák földje.

A város története, területe tele van misztikummal, csodával és legendával. A Békéscsaba és Szarvas között fekvő kisváros történelmét meghatározza a híres Kondorosi Csárda és az ott féktelenül mulatozó, hol rejtekeiben megbúvó hírhedt betyárok története. A betyárok megfigyelésére zsandárlaktanya is épült a csárdával szemben. Az épület ma a Városháza, az önkormányzati hivatal székhelye.

A nyolc út találkozásánál, 1740 körül megépült Csárda vendégfogadó postaállomás volt, csárdaként 1784 óta várja vendégeit. Rózsa Sándor legendája kapcsolódik ide, valamint ott járt Arany János és Erkel Ferenc is.

Az 1948-49-es szabadságharc egyik fontos helyszíne a Kondoros mellett álló vadászkastély volt. Az ide látszólag vadászni járó főurak itt készítették elő a haza sorsát meghatározó Kiegyezést. Számos ismert személyiség megfordult itt: gróf Almásy Dénes, gróf Batthyány László, gróf Bethlen József és báró Eötvös József.

Az első magyar vadásztársaság, Alföldi Vadásztársulat néven is itt alakult meg 1850-ben. 1875-ben alapították meg a mai Kondorost. Petőfi István (Petőfi Sándor öccse) csákói gazdatiszt, a település újratelepítésében fontos feladatot töltött be, hiszen az új község első pénztárosának választották, valamint javaslatára fogadták el a község első pecsétjét.

2013. július 15. napján Kondoros városi címet kapott. 2001 óta minden évben megrendezésre kerül a „Betyár Napok a Kondorosi Csárda mellett” városi rendezvény, amely mára jelentős gasztronómiai, kulturális és hagyományőrző fesztivállá nőtte ki magát.

A rovat cikkei:

Beszélgetés a polgármesterrel

Kondorosi Csárda

Varga Éva táskacsodái

Betyáros Tökmagolaj

Sárkány Cukrászda

Szappanos Ádám

Alföldi Vadásztársulat Közhasznú Alapítvány

Széchenyi István Lótenyésztési Egyesület

Kondorosi Horgász Egyesület

Tímár Gyöngyi

Balogh Zsigmond

Szlovák Önkormányzat

Betyárszállás

A rovat további települései:

Lőkösháza

Csabaszabadi

Kunágota

Doboz

Csorvás

Kétegyháza

Almáskamarás

Újkígyós