Az Alföld Slow Egyesület a lassú turizmus és a lassú szemlélet elterjedését, megvalósítását tartja legfontosabb feladatának, elsősorban az alföldi településeken. Békés megyében 10 település összefogásával alakult meg 2018-ban az Egyesület.

Célunk ebben a felgyorsult világban a pillanatok megélése, a tudatossá válás, mind az életvitelben, mind a fogyasztásban, mely egyben az egészség alapja is. Ehhez szükséges a helyi és a hazai termelő vállalkozások támogatása, erősítése, turisztikai vállalkozások bevonása.

Volgamenti Hérics (fotó: Csorvás Város Önkormányzat)

Az Alföld Slow Egyesület 2020 decemberében elindította “A hónap települése” online programját, melyben az egyes tagtelepüléseken élő és dolgozó, a turizmushoz kapcsolódó vállalkozásokat, szervezeteket, magánszemélyeket mutatjuk be.

2021 áprilisában Csorvás mutatkozott be. Megismertünk több kiemelkedő, a lassú szemléletet szem előtt tartó vendéglátóhelyet, mint a Popy’s Food és a Svédasztalos étterem és Pizzaház, a magyar és a szlovák hagyományok (Helytörténeti Gyűjtemény, Hudák Szőttes Kúria, Szlovák Emlékház) őrzésének több helyszínét. A Város lakói összefogásban élen járnak, ennek több cikk is a tanúbizonyságát adta. Turisztikai értékei között bemutatkozott a Forrás-tó és a Rudolf majori kastély (szálláshely) üzemeltetője is, a Csorvási Gazdák Zrt. Külön figyelmet érdemel az egyedülálló Edison Klub, melynek vezetője a jövő feltalálóinak fejlesztését, segítését tűzte ki célul.

Bízunk benne, hogy a következő hónapok lehetőséget biztosítanak az attrakciók, vendéglátóhelyek felkeresésére, és lassan, de biztosan elindul a turizmus. Legyen ez akár a lassú turizmus.

Csorvás Békés megye nyugati részén található.

Már az 1150-es években templomos falu volt, 1997-ben tárták fel a középkori templomot. 1456-ban említik először Csorvást, amikor V. László Hunyadi Jánosnak adományozta a falut.

A XX. század fordulóján alakult ki a település utcáinak sakktáblaszerű rendszere, amely a mai napig jellemző Csorvásra. 2005. július 1-jétől város.

Látnivalói között 3 templomot és egy imaházat is találunk, emléket állítottak a világháborúkban elesett katonáknak, illetve Trianonnak és a Millenniumnak is. Itt is találhatunk egy kastélyt, a Rudolf-majori Wenckheim kastélyt, valamint magtár- és malomépületeket, magyar és szlovák parasztházakat. Hazánk egyik legritkább és legveszélyeztetettebb növényének, a volgamenti héricsnek is (Adonis Volgensis) lelőhelye Csorvás. Védett épület Mészáros Endre, a csorvási csodadoktor háza is, aki az 1800-as évek végén tette híressé a települést. Kiemelt fontosságú a Hudák Család Kézi Szövő Műhelye, ahol népi szőttesek, valamint ebből készült viseletek tekinthetők és vásárolhatók is meg. Járt a településen Bartók Béla (nagyszülei itt lettek eltemetve, szülei itt esküdtek), Munkácsy Mihály, aki itt festette a Búsuló betyár című festményét.

A rovat cikkei itt érhetőek el (folyamatosan bővítve):

Beszélgetés Polgármester úrral

Edison Klub

Gombkötő Réka

Dohányos András

Popy’s food

Csorvási Szlovák Önkormányzat

Svédasztalos étterem és Pizzéria

Csorvásiak Baráti Társasága

Csorvási Gazdák

Hudák Szőttes Kúria

A rovat további települései:

Lőkösháza

Csabaszabadi

Kunágota

Doboz

Kétegyháza

Almáskamarás

Újkígyós