Az Alföld Slow Egyesület a lassú turizmus és a lassú szemlélet elterjedését, megvalósítását tartja legfontosabb feladatának, elsősorban az alföldi településeken. Békés megyében 10 település összefogásával alakult meg 2018-ban az Egyesület, 2022-re már 17 érintett település tartozik az Egyesülethez. Nagykamarás 2021-ben csatlakozott.

Célunk ebben a felgyorsult világban a pillanatok megélése, a tudatossá válás, mind az életvitelben, mind a fogyasztásban, mely egyben az egészség alapja is. Ehhez szükséges a helyi és a hazai termelő vállalkozások támogatása, erősítése, turisztikai vállalkozások bevonása.

Az Alföld Slow Egyesület 2020 decemberében elindította “A hónap települése” online programját, melyben az egyes tagtelepüléseken élő és dolgozó, a turizmushoz kapcsolódó vállalkozásokat, szervezeteket, magánszemélyeket mutatjuk be.

2022 júniusában Nagykamarás mutatkozik be. Fogadják szeretettel a lassú turizmushoz kapcsolódó biharugrai turisztikai értékeket.

Nagykamarás Békés megye délkeleti részén található, távolsága a megyeszékhelytől, Békéscsabától 38 km. Féja Géza nyomán elterjedt a „viharsarok” elnevezés erre a tájegységre melyet az ország éléskamrájaként is szoktak emlegetni, így büszkén elmondhatjuk, hogy egyike vagyunk a Viharsarki településeknek, melyek 4 hungarikumot is adtak hazánknak.

A település területén már a honfoglalás előtti időkben is földműveléssel foglalkozó népek éltek, oklevélben már 1403-ban említik, ám a török időkben az itt található település elpusztult. Az újratelepítést 1841-ben kezdték meg. Heves, Gömör, Borsod és Pest- megyéből kerültek ide telepesek, akik árendás jobbágyok voltak. Az 1850-es esztendőben már csaknem 2000 fő élt a községben, mely mezőgazdasági jellegű település, az igen jó minőségű földnek köszönhetően. Az itt élők elsősorban zöldségfélék és dinnye termesztésével és fóliás termeléssel foglalkoznak.

Településünk lakosai nagyrészt katolikus vallásúak, 1884-ben szentelték fel az elkészült Római Katolikus templomot, mely a Rózsafüzér Királynője nevet kapta a védőszentjéről és az itt található gyönyörű rózsafüzér-oltárról. A templom tornya 3 darab bronz haranggal van felszerelve.

Nagykamaráson az Irinyi utcában található a 2011-ben megnyitott, egykor iskolaként szolgáló Falumúzeum, ahol állandó kiállításon ismerhetik meg az érdeklődők a korábbi polgári életet. Az épületben található egy kápolna is, melyet a múzeum átadása előtt Dr. Kiss-Rigó László megyéspüspök Szent Kereszt kápolnaként szentelt fel.

Az Önkormányzat tulajdonát képezi Dél-Békés egyetlen természetes tava, a Boda-tó. A terület 11 ha-on fekszik, a tó vízfelülete pedig 4,4 ha. A tó és környéke gazdag állat, és növényvilágban. Jelenleg a Horgász Egyesület használatában van egy része, ahol országos horgászversenyeket rendeznek. A tónál megkezdődött az infrastruktúra kiépítése, hiszen a régi hagyományokhoz visszatérve a település tervezi gyermek és szabadidős táborok elindítását.

A településen található több, nagy jelentőségű kunhalom valamint a „kerek-tó” mely ritka madárfajoknak ad otthont. A főutcán található a „Gulyás sarok” mely egy régi kisnemesi lakóház, mely építészetileg hívja fel magára a figyelmet. A településünkön található továbbá a 3 nagy kőkereszt, melyeket a település lakosai emeltettek Isten dicsőségére.

A Rovatban megjelent cikkek:

Polgármester

Csordás Mercédesz

Fehér István

Czene Lajosné

Kelemen Józsefné