Az Alföld Slow Egyesület a lassú turizmus és a lassú szemlélet elterjedését, megvalósítását tartja legfontosabb feladatának, elsősorban az alföldi településeken. Békés megyében 10 település összefogásával alakult meg 2018-ban az Egyesület, 2022-re már 17 érintett település tartozik az Egyesülethez. Ecsegfalva 2021-ben csatlakozott.

Célunk ebben a felgyorsult világban a pillanatok megélése, a tudatossá válás, mind az életvitelben, mind a fogyasztásban, mely egyben az egészség alapja is. Ehhez szükséges a helyi és a hazai termelő vállalkozások támogatása, erősítése, turisztikai vállalkozások bevonása.

Az Alföld Slow Egyesület 2020 decemberében elindította “A hónap települése” online programját, melyben az egyes tagtelepüléseken élő és dolgozó, a turizmushoz kapcsolódó vállalkozásokat, szervezeteket, magánszemélyeket mutatjuk be.

2022 szeptemberében Ecsegfalva mutatkozik be. Fogadják szeretettel a lassú turizmushoz kapcsolódó ecsegfalvi turisztikai értékeket.

Ecsegfalva Békés megye északnyugati részén, a Körös-Sárrét területen található. A Hortobágy-Berettyó partján fekvő 70 éves település korábban Dévaványához tartozott. Az ország egyik nagy pusztája található itt. A település része a Kéktúra útvonalnak. Vadászati, horgászati lehetőség is van Ecsegfalván és gazdag az élővilág, különösen a madárvilág, amely alapján a természetjáróknak, a fotósoknak izgalmas, felfedezésre váró terület. Számos civil szervezet működik a településen, színes a közösségi élet. Látnivalói között említhetjük a Hortobágy-Berettyó folyót, a Jézus Szíve Templomot. 

Ecsegfalva honlapja itt érhető el.

A rovatban megjelent cikkek:

Beszélgetés a polgármesterrel

Ecsegfalvi Közösségért Közhasznú Egyesület

Tóth Hajnalka

Kovács Károlyné