Az Alföld Slow Egyesület a lassú turizmus és a lassú szemlélet elterjedését, megvalósítását tartja legfontosabb feladatának, elsősorban az alföldi településeken. Békés megyében 10 település összefogásával alakult meg 2018-ban az Egyesület.

Célunk ebben a felgyorsult világban a pillanatok megélése, a tudatossá válás, mind az életvitelben, mind a fogyasztásban, mely egyben az egészség alapja is. Ehhez szükséges a helyi és a hazai termelő vállalkozások támogatása, erősítése, turisztikai vállalkozások bevonása.

Az Alföld Slow Egyesület 2020 decemberében elindította “A hónap települése” online programját, melyben az egyes tagtelepüléseken élő és dolgozó, a turizmushoz kapcsolódó vállalkozásokat, szervezeteket, magánszemélyeket mutatjuk be.

Emlékpark Fotó: Köböl Anita

2021 júniusában Almáskamarás mutatkozott be. Megismertük a Község elmúlt időszakának fejlesztéseit, a német hagyományait, bemutatkozott az Ország Kemencéje, mint az egyik legnagyobb összefogással készült látnivaló a településen. Megtudtuk, milyen fontos szerepet játszik mint a Károlyi Bernát Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola , mind a Német Nemzetiségi Önkormányzat a község közösségi életében.

Bízunk benne, hogy a 2021-es nyár már lehetőséget biztosít az attrakciók felkeresésére, és lassan, de biztosan elindul a turizmus. Legyen ez akár a lassú turizmus.

Almáskamarás német nemzetiségű település Békés megye déli részén, 1844-ben alapították (2019-ben volt 175 éves), de már 1418-ban említik a mellette lévő 3 települést (Bánkút, Kunágota, Nagykamarás).

Látnivalói között említhetjük az Ország kemencéjét, a parkot és díszkutat, a Szent Vendel-templomot, a gót betűs sírköveket a temetőben. A templomkertben található emlékmű a kitelepítettek és a Szovjetunióba kényszermunkára elhurcoltak emlékére. A temetőben pedig a teljes névsor olvasható az itt felállított emlékművön. Számos műemlék épülettel is rendelkezik (polgármesteri hivatal, iskola, óvoda épülete, könyvtár).

Híres szülöttje Károlyi Bernát (1892. június 19.) ferences szerzetes pap, vértanú.

A rovat cikkei:

Beszélgetés Polgármester Úrral

Pintér Edit

Az Ország Kemencéje

Német Nemzetiségi Önkormányzat

A rovat további települései:

Lőkösháza

Csabaszabadi

Kunágota

Doboz

Csorvás

Kétegyháza

Újkígyós