A 46. alkalommal megrendezett budapesti Utazás Kiállításra 2024. február 22-25. között kerül sor, amelynek belföldi díszvendége Gyula és Békés vármegye lesz.

Dr. Takács Árpád főispán kezdeményezésére széleskörű összefogás keretében jelennek meg a kiállításon Békés vármegye legfőbb turisztikai szereplői, amelyet a Békés Vármegyei Kormányhivatal, a Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. delegáltjainak munkacsoportja fog össze Komoróczki Aliz ügyvezető vezetésével.

Az Utazás Kiállításon kiemelt településként jelenik meg Gyula, a történelmi fürdőváros, kiemelt szereplők lesznek még a Békés Vármegyei Kormányhivatal, Békés Vármegye Önkormányzata, Békéscsaba és Szarvas. A közös arculatú egységes megjelenés további tagjai között ott lesz Békés, Gyomaendrőd, Orosháza, a Körös-Maros Nemzeti park, a lőkösházi Bréda-kastély és az Alföld Slow Egyesület, megjelenik a vármegye két legnagyobb gasztronómiai fesztiválja, a Csabai Kolbászfesztivál és a Gyulai Pálinkafesztivál is.

Közös célunk Gyula és Békés vármegye színvonalas turisztikai programkínálatának bemutatása, a már meglévő, minőségi turisztikai termékek, attrakciók prezentálása és a még befejezés előtt álló, jövőbeni turisztikai attrakciók bemutatása.

Alföld Slow Egyesület

A slow turizmusra épülő Alföld Slow Egyesületen keresztül a kisebb Békés vármegyei települések is bemutatkozhatnak.

Az Alföld Slow Egyesület 25 Békés vármegyei település, intézmények, vállalkozások, magánszemélyek szövetsége a kiemelt turisztikai kínálattal rendelkező Gyula, Békés, Gyomaendrőd mellett Ecsegfalvától, Vésztőtől, Biharugrától, Kondoroson, Kamuton, Sarkadon, Dobozon, Csorváson, Újkígyóson, Kétegyházán, Eleken, Lőkösházán és Kevermesen át, Csabaszabadi, Csanádapáca, Almáskamarás, Nagykamarás, Kunágota, Magyardombegyház, Békéssámson, Gádoros, Kardoskútig. A slow turizmus értékrendje, alappilléreire – lokalitás, élményközpontúság, fenntarthatóság, társadalmi jóllét – mellett elköteleződve alternatívát kínálunk a tömegturizmushoz képest. Igazából nem kell mást adnunk, csak magunkat, ahogy a logónkban szereplő jelmondat tartalmazza: Egyszerűen. Természetesen.

Még nagyon sok teendőnk van, hogy a felsorolt és ehhez a közös munkához később csatlakozó települések turisztikai lehetőségeit, termékeit felmérjük és bemutassuk, de már a meglévő kínálatunkat lesz alkalmunk az Utazás Kiállításon a nagyközönség és a szakma számára megmutatni.

Az Utazás Kiállítás 2024 lehetőséget biztosít arra, hogy

  • az Alföld Slow Egyesületet, a slow turizmust, a slow értékrendet népszerűsítsük;
  • településeinket, a helyi értékeket, helyi termékeket bemutassuk;
  • a kevésbé ismert természeti kincseinket, épített örökségünket, történelmi emlékeinket, történelmünket és történeteinket élményszerűen, egy-egy helyi egyéniség által megismertessük;
  • térségünk soknemzetiségű, ezáltal sokszínű kulturális, gasztronómiai lehetőségeit feltárjuk;
  • a vendégszerető, barátságos Békés vármegyei emberek által fenntartott szálláshelyeket, vendéglátóhelyeket népszerűsítsük.

Célunk, hogy a 2024-es budapesti Utazás Kiállításon új szakmai ismereteket szerezzünk, bemutatva önmagunkat leendő vendégeket szólítsunk meg, együttműködő partnerekre találjunk.

Fotó: Gazsó János (Békés)

Kategóriák: Események