Az Alföld Slow Egyesület a lassú turizmus és a lassú szemlélet elterjedését, megvalósítását tartja legfontosabb feladatának, elsősorban az alföldi településeken. Békés megyében 10 település összefogásával alakult meg 2018-ban az Egyesület.

Célunk ebben a felgyorsult világban a pillanatok megélése, a tudatossá válás, mind az életvitelben, mind a fogyasztásban, mely egyben az egészség alapja is. Ehhez szükséges a helyi és a hazai termelő vállalkozások támogatása, erősítése, turisztikai vállalkozások bevonása.

Az Alföld Slow Egyesület 2020 decemberében elindította “A hónap települése” online programját, melyben az egyes tagtelepüléseken élő és dolgozó, a turizmushoz kapcsolódó vállalkozásokat, szervezeteket, magánszemélyeket mutatjuk be.

A 2020-ban felújított Katolius templom és parókia Kunágotán Fotó: Gábor László

2021 februárjában Kunágota mutatkozott be. Megismerhettünk számos értéket, kincset, amelyet ez a kis falucska rejt. Felfedezve az Öregházat és a Helytörténeti Múzeumot, végigsétálva a főutcán, megcsodálva a templomokat és a Bereczki emlékparkot és kertet egy csodás napot tölthetünk el Kunágotán, melyet a Cukrászdában egy hagyományos sütemény elfogyasztásával koronázhatunk meg.

Bízunk benne, hogy a 2021-es év már lehetőséget biztosít az attrakciók, vendéglátóhelyek felkeresésére, és lassan, de biztosan elindul a turizmus. Legyen ez akár a lassú turizmus.

Békés megye déli részén található Kunágota, amely már a bronzkorban is lakott volt. A Hunyadiak birtokában lévő település első írásos említése 1461-ből származik. 1598-ban a krími tatárok a középkori falut teljesen elpusztították. Dohánykertészekkel történő újra telepítésére 1844-ben került sor. 1856-ban a megye első arany és ezüst kincslelete került elő egy avarkori fejedelmi sírból.

Kunágotán élt Bereczki Máté ’48-as nemzetőr pomológus (pomológia – gyümölcstermő fákkal és cserjékkel foglalkozó tudományág, a gyümölcsismeret tana), akinek a kunágotai temetőben lévő síremlékét a Magyar Természettudományi Társulat emeltette 1900-ban.

Móra Ferenc honfoglalás kori lovas sírokat tárt fel 1925-ben, és ennek kapcsán több írása is született Kunágotáról.

A község katolikus és református templomát ugyanaz a plébános építette, Bodnár Endre, Bandi pap.

A rovat cikkei:

Beszélgetés Polgármester úrral

Beszélgetés Alpolgármester úrral

Nádházi Lászlóné

Helytörténeti Múzeum

Öregház

Borsos Cukrászda

Béke Vadásztársaság

A rovat további települései:

Lőkösháza

Csabaszabadi

Doboz

Csorvás

Kétegyháza

Almáskamarás

Újkígyós