Az Alföld Slow Egyesület a lassú turizmus és a lassú szemlélet elterjedését, megvalósítását tartja legfontosabb feladatának, elsősorban az alföldi településeken. Békés megyében 10 település összefogásával alakult meg 2018-ban az Egyesület.

Célunk a felgyorsult világban a pillanatok megélése, a tudatossá válás, mind az életvitelben, mind a fogyasztásban, mely egyben az egészség alapja is. Ehhez szükséges a helyi és a hazai termelő vállalkozások támogatása, erősítése, turisztikai vállalkozások bevonása.

Szlovák Közösségi Ház. Fotó: Kesjár Mátyás

Az Alföld Slow Egyesület 2020 decemberében elindította “A hónap települése” online programsorozatát, melyben az egyes tagtelepüléseken élő és dolgozó, a turizmushoz kapcsolódó vállalkozásokat, szervezeteket, magánszemélyeket mutatjuk be honlapunkon.

2021 januárjában Csabaszabadi  mutatkozott be. Csabaszabadi egy kis ékszerdoboz településeink között, szlovák hagyományaival, értékes múltjával, és példamutató érteket adó jelenével. Bízunk benne, hogy a 2021-es év már lehetőséget biztosít az attrakciók, vendéglátóhelyek felkeresésére, és lassan, de biztosan elindul a turizmus. Legyen ez akár a lassú turizmus.

Csabaszabadi Békéscsaba mellett található, a megyeszékhely külterületi lakott helye volt, az egykori gerendási legelő településrész 1993. július 1-jével kapott önálló közigazgatási státuszt, községi rangot.

Fotó: Szőke Tünde

Számos látnivalóval rendelkezik, mint például a klasszicista stílusú Beliczey-kastély, a hozzá tartozó 2 hektáros kastélypark öreg tölgyfáival és a 120 éves szomorú törpe tujával.

Szelekovszky László fafaragó Csabaszabadiban megtalálható munkái többek között a Beliczey emlékkapu, a település szimbólumává vált Harangláb, valamint a Millecentenáriumi emlékparkban található kopjafák is, de a tanyai tanítók emlékfala előtt található a Kisiskolák emlékére és a Beliczey család emlékére állított díszített oszlop is. Itt tekinthető meg a különleges faragványa is, mely az egykori Arad, Békés és Csanád történelmi vármegyék közös határát jelző Hármashatár-halmon található (jelenleg Csanádapáca, Medgyesbodzás, Csabaszabadi közigazgatási határán), egy 6,5 m magas díszesen faragott emlékoszlop. Közkedvelt a Horgásztó is.

A 4432-es út mentén áll még az Alföldi Első Gazdasági Kisvasút állomásépülete, amely egykoron a régi posta épülete is volt (jelenleg magántulajdonban van).

A rovat cikkei:

Beszélgetés a Polgármester Asszonnyal

A Csabaszabadiért Egyesület bemutatkozása

Kesjár Mátyás

Horgász Egyesület

Szelekovszky László

Suri Alpaka Farm

A rovat további települései:

Lőkösháza

Kunágota

Doboz

Csorvás

Kétegyháza

Almáskamarás

Újkígyós