Az Alföld Slow Egyesület a lassú turizmus és a lassú szemlélet elterjedését, megvalósítását tartja legfontosabb feladatának, elsősorban az alföldi településeken. Békés megyében 10 település összefogásával alakult meg 2018-ban az Egyesület.

Célunk ebben a felgyorsult világban a pillanatok megélése, a tudatossá válás, mind az életvitelben, mind a fogyasztásban, mely egyben az egészség alapja is. Ehhez szükséges a helyi és a hazai termelő vállalkozások támogatása, erősítése, turisztikai vállalkozások bevonása.

Az Alföld Slow Egyesület 2020 decemberében elindította „A hónap települése” online programját, melyben az egyes tagtelepüléseken élő és dolgozó, a turizmushoz kapcsolódó vállalkozásokat, szervezeteket, magánszemélyeket mutatjuk be.

Bréda kastély (Fotó: Szőke Tünde)

2020 decemberében Lőkösháza mutatkozott be. Nagy öröm volt megismerni ezt a rengeteg értékkel, értékes alkotóval, szervezettel és vállalkozóval rendelkező települést. Bízunk benne, hogy a 2021-es év már lehetőséget biztosít az attrakciók, vendéglátóhelyek felkeresésére, és lassan, de biztosan elindul a turizmus. Legyen ez akár a lassú turizmus.

A település Dél-Békésben, a román határ mellett fekszik, a Budapest-Bukarest vasútvonal mentén.

 Lőkösházáról először 1420 körül tesznek említést.

Lőkösháza egy vasutas település, mely létrejöttét a vasúti közlekedés megindulásának köszönheti.

Az 1890-es években indult meg a vasúti közlekedés a Szolnok-Arad vonalon, ezt követően gyorsan benépesedett a település közigazgatási területe, mely 1949 óta önálló községként működik.

A hónap települése” rovat cikkei:

Beszélgetés a Polgármester Asszonnyal

Lőkösháza Fejlődéséért Alapítvány

Lőkösházi Vasutas és Községi Nyugdíjas Klub

Lőkös Burger

A Lőkösházi kenyér

Kovács Károlyné cukorvirágai

Corvus-Kora Róbert festészete

Vásárhelyi-Bréda kastély

A rovat további települései:

Csabaszabadi

Kunágota

Doboz

Csorvás

Kétegyháza

Almáskamarás

Újkígyós